Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 šolja neslanog putera, omekšalog
- 2 šolje šećera
- 4 velika jaja
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1 šolja kisele pavlake
- 3 šolje oljuštenih, očišćenih i iseckanih jabuka (koristite slatke sorte)
- 1 šolja grožđica
Premaz:
- 1/2 šolje seckanih oraha ili pekan oraha (opciono)
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica mlevenog cimeta
Uputstvo:
- Uključite rernu: Zagrejte rernu na 175°C. Namastite i pobrašnite kalup za kuglof ili pleh.
- Priprema suvih sastojaka: U srednjoj činiji promešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mleveni cimet. Stavite sa strane.
- Umutite puter i šećer: U velikoj posudi umutite omekšali puter i šećer dok smesa ne postane svetla i penasta. Ovo možete postići pomoću miksera.
- Dodajte jaja i vanilu: Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodatka. Dodajte vanilu.
- Dodajte suve sastojke: Postepeno dodajte suve sastojke smesi sa puterom, naizmenično sa kiselom pavlakom. Počnite i završite sa suvim sastojcima. Mešajte dok se sve samo sjedini.
- Dodajte jabuke i grožđice: Nežno umotajte iseckane jabuke i grožđice u smesu dok se ravnomerno rasporede.
- Pripremite premaz: U maloj činiji pomešajte šećer i mleveni cimet za premaz.
- Napunite kalup: Nalijte polovinu smese u pripremljeni kalup. Pospite polovinu smese sa šećerom i cimetom. Dodajte preostalu smesu i pospite preostalim šećerom i cimetom. Ako želite, pospite seckane orahe ili pekan orahe.
- Pecite: Pecite u prethodno ugrejanoj rerni 50-60 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Vreme pečenja može varirati, pa počnite proveravati na oko 50 minuta.
- Ohladite i poslužite: Ostavite kolač da se ohladi u kalupu oko 15 minuta, zatim ga prebacite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, naseckajte ga i uživajte u ukusnom domaćem tartu od jabuka!
Ovaj tart od jabuka savršen je za bilo koju priliku, bilo da se poslužuje kao dezert za porodična okupljanja ili uživanje uz šolju čaja u udobnom popodnevu. Kombinacija jabuka, grožđica i cimeta stvara divan ukus koji će sigurno oduševiti svakoga ko zagrize.
Autor: Snežana Nikolić