Uživajte u aromatičnom buritu sa čorizo sosom, ukusnom meksičkom poslasticom koja će vas oduševiti svojim bogatim ukusom i pikantnom notom. Punićemo tortilju pirinčem, osvežavajućom salatom, cherry paradajzom, rezanom zelenom čili paprikom i rendanim kačkavaljem, sve to uz izdašnu porciju čorizo sosa. Ovo je prava fiesta ukusa koju ne želite propustiti!

RECEPT:
Sastojci za čorizo sos:
- 1 kg svinjskog mesa (najbolje svinjska plećka ili but bez kostiju), mlevenog, bez masnoća
- 100 g svinjske slanine, isečene na kockice (opciono, ali daje dodatnu sočnost)
- 3 kašičice dimljene crvene paprike (pimento)
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica mlevenog kumina
- 1/2 kašičice mlevene ljute paprike (opciono, za dodatnu pikantnost)
- 1/2 kašičice suvog origana
- 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1/4 kašičice suvog belog luka u prahu (opciono)
- Čeri paradajz (svež ili iz konzerve)
- 200ml sosa od paradajza
- Konzerva crvenog pasulja
Sastojci za burito:
- Kuvani pirinač
- Listovi iceberg salate
- Cherry paradajz, prepolovljen
- Crveni luk, isečen na kolutove
- Rezana zelena čili paprika
- Rendani kačkavalj
- Kisela pavlaka
- Tortilje
- Avokado
Možda ti se dopadne: PUNJENA PAPRIKA NA ITALIJANSKI NAČIN
PRIPREMA ČORIZO SOSA:
Čorizo je tradicionalna španska kobasica koja se pravi od mlevenog mesa, obično svinjskog, začinjenog raznim začinima, kao što su paprika, beli luk i kumin.
- U velikoj činiji, pomešajte svinjsko meso, svinjsku slaninu (ako je koristite), crvenu papriku, beli luk, so, kumin, ljutu papriku, origano, biber i suvi beli luk u prahu.
- Dobro izmešajte sve sastojke dok se začini ravnomerno ne rasporede po mesu. Možete koristiti rukavice za mešanje kako biste izbegli direktni kontakt sa začinima.
- Pokrijte smesu i ostavite je da odstoji u frižideru najmanje 2 sata ili idealno preko noći. To će omogućiti da se ukusi lepo prožmu.
- Smesu pržiti na srednjoj vatri, na maslinovom ulju sve dok meso ne bude prženo, dodajte konzervu crvenog pasulja, nekoliko čili paradajza i paradajz sos. Prižiti sve dok sva tečnost ne ispari. Smesa za punjenje je spremna za burito.
PRIPREMA BURITA:
- Izrežite avokado na tanke, uzdužne kriške.
- Izrežite crveni luk na kolutove.
- Izrežite čeri paradajz.
- Izrežite čili papriku na kolutove.
- Izrendajte kačkavalj po želji.
- Stavite veliku tortilju na ravnu površinu, preko aluminijumske folije. Mi smo pravili veliki burito, te smo koristili šest malih tortilja, ali vi možete po želji.
- Ravnomerno nanesite kiselu pavlaku.
- Dodajte pirinač u tankom sloju.
- Preko pirinča rasporedite prženi chorizo, zatim dodajte zelenu salatu, nekoliko kriški avokada, rezanu zelenu čili papriku, čeri paradajz, kolutove crvenog luka i rendani kačkavalj.
- Preklopite tortilje sa svake strane prema unutra i uvijte ih u aluminijumsku foliju.
- Zagrejte tiganj ili gril tiganj na srednje jakoj vatri. Stavite burito u tiganj i pržite ga sa svake strane par minuta.
- Poslužite burito toplo uz dodatak kisele pavlake, guacamolea ili salse po želji.
Količinu sastojaka za burito možete kombinovati po želji i ukusu. Ovaj burito ide uz neki citrusni sok, pivo ili čašu crvenog vina.