Čorizo burito

Čorizo burito

Uživajte u aromatičnom buritu sa čorizo sosom, ukusnom meksičkom poslasticom koja će vas oduševiti svojim bogatim ukusom i pikantnom notom. Punićemo tortilju pirinčem, osvežavajućom salatom, cherry paradajzom, rezanom zelenom čili paprikom i rendanim kačkavaljem, sve to uz izdašnu porciju čorizo sosa. Ovo je prava fiesta ukusa koju ne želite propustiti!

RECEPT:

Sastojci za čorizo sos:

  • 1 kg svinjskog mesa (najbolje svinjska plećka ili but bez kostiju), mlevenog, bez masnoća
  • 100 g svinjske slanine, isečene na kockice (opciono, ali daje dodatnu sočnost)
  • 3 kašičice dimljene crvene paprike (pimento)
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike (opciono, za dodatnu pikantnost)
  • 1/2 kašičice suvog origana
  • 1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1/4 kašičice suvog belog luka u prahu (opciono)
  • Čeri paradajz (svež ili iz konzerve)
  • 200ml sosa od paradajza
  • Konzerva crvenog pasulja

Sastojci za burito:

  • Kuvani pirinač
  • Listovi iceberg salate
  • Cherry paradajz, prepolovljen
  • Crveni luk, isečen na kolutove
  • Rezana zelena čili paprika
  • Rendani kačkavalj
  • Kisela pavlaka
  • Tortilje
  • Avokado

Možda ti se dopadne: PUNJENA PAPRIKA NA ITALIJANSKI NAČIN


PRIPREMA ČORIZO SOSA:
Čorizo je tradicionalna španska kobasica koja se pravi od mlevenog mesa, obično svinjskog, začinjenog raznim začinima, kao što su paprika, beli luk i kumin.

  1. U velikoj činiji, pomešajte svinjsko meso, svinjsku slaninu (ako je koristite), crvenu papriku, beli luk, so, kumin, ljutu papriku, origano, biber i suvi beli luk u prahu.
  2. Dobro izmešajte sve sastojke dok se začini ravnomerno ne rasporede po mesu. Možete koristiti rukavice za mešanje kako biste izbegli direktni kontakt sa začinima.
  3. Pokrijte smesu i ostavite je da odstoji u frižideru najmanje 2 sata ili idealno preko noći. To će omogućiti da se ukusi lepo prožmu.
  4. Smesu pržiti na srednjoj vatri, na maslinovom ulju sve dok meso ne bude prženo, dodajte konzervu crvenog pasulja, nekoliko čili paradajza i paradajz sos. Prižiti sve dok sva tečnost ne ispari. Smesa za punjenje je spremna za burito.

PRIPREMA BURITA:

  1. Izrežite avokado na tanke, uzdužne kriške.
  2. Izrežite crveni luk na kolutove.
  3. Izrežite čeri paradajz.
  4. Izrežite čili papriku na kolutove.
  5. Izrendajte kačkavalj po želji.
  6. Stavite veliku tortilju na ravnu površinu, preko aluminijumske folije. Mi smo pravili veliki burito, te smo koristili šest malih tortilja, ali vi možete po želji.
  7. Ravnomerno nanesite kiselu pavlaku.
  8. Dodajte pirinač u tankom sloju.
  9. Preko pirinča rasporedite prženi chorizo, zatim dodajte zelenu salatu, nekoliko kriški avokada, rezanu zelenu čili papriku, čeri paradajz, kolutove crvenog luka i rendani kačkavalj.
  10. Preklopite tortilje sa svake strane prema unutra i uvijte ih u aluminijumsku foliju.
  11. Zagrejte tiganj ili gril tiganj na srednje jakoj vatri. Stavite burito u tiganj i pržite ga sa svake strane par minuta.
  12. Poslužite burito toplo uz dodatak kisele pavlake, guacamolea ili salse po želji.

Količinu sastojaka za burito možete kombinovati po želji i ukusu. Ovaj burito ide uz neki citrusni sok, pivo ili čašu crvenog vina.